Dostupni linkovi

Američka vojska predala Iračanima zatvor Fort CropperAmerička vojska je u četvrtak predala iračkim vlastima nadzor nad zatvoreničkim logorom Fort Cropper, u blizini bagdadskog aerodroma, završavajući tako jedan od najkontroverznijih perioda okupacije Iraka.

"Ovo je početak novog doba", izjavio je general Džeri Kenon zamjenik šefa američkih operacija u vezi sa zatočenjima u Iraku.Doba u kojem su "svi elementi iračkog pravosuđa u stanju ispuniti svoju ulogu u obezbjeđivanja Iračana", rekao je on pred stotinu iračkih i američkih zvaničnika koji su pozvani na svečanost u hangaru kampa Cropper.

Ubrzo nakon toga general Canon je iračkom ministru pravosuđa Dari Nuredinu simbolično predao veliki ključ, kako bi obilježio primopredaju vlasti.

Fort Cropper se nalazi zapadno od Bagdada i trenutno je tamo smješteno 1.600 zatvorenika. Ovaj zatvor otvoren je odmah nakon invazije predvođene SAD-om u martu 2003. godine i bio je namijenjen za smještaj uhapšenih visokorangiranih članova stranke BAS Sadama Huseina.

Među posljednjim zatvorenicima iz užeg kruga Sadama Huseina koji su napustili kamp Cropper je bivši zamjenik premijera Tarik Aziz, koji je početkom sedmice prebačen u zatvor Kadimija u Bagdadu.
XS
SM
MD
LG