Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja Hrvatske upozorava na toplotni udarMinistarstvo zdravstva Hrvatske upozorilo je građane - povodom toplotnog udara koji je pogodio Hrvatsku, a čiji se vrhunac očekuje u narednim danima - da izbjegavaju direktno izlaganje suncu između 10.00 i 17.00 sati.

U slučaju potrebe izlaska važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izuzetno je važno redovno unositi odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5 litra, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuvanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tečnosti laganim varivima, supama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolovati od uticaja direktnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.Hronični bolesnici trebaju voditi pažnju o redovnom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici trebaju regulisati i kontrolisati krvni pritisak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obavezno regulisati šećer u krvi.

Ministar zdravstva i socijalnog staranja Hrvatske Darko Milinović izdao je preporuke kako bi građani, a posebno ugrožene grupe kao što su starije osobe, hronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, te djeca, umanjio negativan meteorološki uticaj.
XS
SM
MD
LG