Dostupni linkovi

Pregovori sa Crnom Gorom o ekstradiciji


Pregovori sa Crnom Gorom o ekstradiciji

Srbija i Crna Gora u četvrtak počinju pregovore o uzajmnoj ekstradiciji. Iako razgovori počinju nakon što je isti sporazum već potpisan sa Hrvatskom, Malović ocenjuje da za takav akt nikada nije kasno.

„Ne treba praviti famu oko današnjih razgovora. To je uobičajena procedura kada se zklučuje bilo koji ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći. Do sada, iako smo zaključili desetine takvih sporazuma, upravo smo postupali po ovakvoj proceduri. Znači, prvo se razgovori vode na tehničkom nivou, znači sa ljudima koji neposredno ili tehnički primenjuju takav sporazum u oba ministarstva, zatim smo razmatrali buduće odredbe sporazuma, pa se rezultati razgovora prihvataju na samoj Vladi. Potom se potpisivanju sporazuma. Znači ovo je jedna uobičajena procedura“.

Takođe, Malović se osvrnula na izjavu predsednika Hrvatske Iva Josipovića o tome da bi dve države trebalo da preduzmu “dodatne mere” na otkrivanju mafijaške imovine na području drugih država. Malovićeva otkriva da taj vid saradnje delom već funkcioniše:

“Obavestiću vas na primer da je vezano za naš najveći narko lanac, onaj braće Šarić, dve trećine letovališta u njihovom vlasništvu zaplenjeno. Znači po toj meri Srbije postupa se i u Hrvatskoj. Razgovarala sam sa svojim kolegama u Hrvatskoj I oni su rekli da su voljni da izmene svoje zakone koji će omogućiti širi stepen saradnje u toj oblasti”.
XS
SM
MD
LG