Dostupni linkovi

Brod za Palestince pristao u Egiptu


Brod s humanitarnom pomoći koju je za stanovnike Pojasa Gaze prikupila libijska humanitarna organizacija pristao je u srijedu uvečer u egipatsku luku Al-Ariš na Mediteranu, oko 45 kilometara udaljenu od granice s Gazom, potvrdio je egipatski zvaničnik.

Kapetan broda Gamal Abdel-Maksoud, koji je odgovoran za tu luku, izjavio je da će medicinska oprema i putnici ući u Gazu kopnenim putem preko graničnog prijelaza Rafah, dok će hrana ući preko graničnog prijelaza Avja, javio je Rojters.

Za prijevoz ove humanitarne pomoći odgovoran je egipatski Crveni polumjesec čiji su kamioni već spremni u luci Al-Ariš.

Brod Amaltea, koji je plovi pod moldavskom zastavom, trebalo je da preveze u Pojas Gaze hranu i lijekove koje je prikupila humanitarna organizacija na čijem je čelu sin libijskog čelnika Muamera Gadafija, Saif al-Islam Gadafi.

Službeni Tripoli nema nikakve veze s ovom akcijom i nije želio da na brodu bude libijskih državljana kako bi izbjegao eventualnu umiješanost Libije bude li problema.

Ovo je bio prvi pokušaj probijanja izraelske blokade Gaze otkada su prije šest sedmica izraelski komandosi napali turske brodove s humanitarnom pomoći za Palestince i pritom ubili devet ljudi.
XS
SM
MD
LG