Dostupni linkovi

Slovačka neće blokirati pomoć zaduženim članicama eurozoneLideri četiri stranke nove slovačke vladajuće koalicije preporučili su da vlada premijerke Ivete Radičove danas na vanrednoj sednici prestane da blokira planove EU za pomoć od 440 milijardi eura prezaduženim članicama eurozone kojima to bude potrebno, ali da odbije pomoć Grčkoj.

Prethodna slovačka vlada ljevice na čelu sa premijerom Robertom Ficom obavezala se u maju na pomoć Grčkoj ako Atina to zatraži, u visini od 820 miliona eura. Ficova vlada takođe se obavezala da će učestovati u mehanizmu garancija nacionalnom kvotom od oko 4,37 milijarde eura prezaduženim članicama evrozone ako im to bude potrebno.

Vlada četiri stranke desnice i centra na čelu sa Ivetom Radičovom formirana posle parlamentarnih izbora 12. juna odbila je prvo kategorično oba plana, pravdajući se da je kvota Slovačke u oba slučaja nepravedno visoka.

Odbijanjem da potpiše okvirni sporazum o tim garancijama, što znači da ne može da stupi na snagu, blokirala je cijelu eurozonu, na šta su u ponedeljak i utorak Radičovu vrlo oštro upozorili zvaničnici u Briselu.

"Prethodna vlada se obavezala na nešto i očekujemo da će poštovati tu obavezu. To se odnosi i na Grčku", kazao je Radičovoj šef Evropske komisije žoze Manuel Barozo.

Ministar finansija Ivan Mikloš poslije razgovora u Briselu predložio je za današnju sjednicu vlade da Slovačka potpiše plan budućih garancija prezaduženima.
XS
SM
MD
LG