Dostupni linkovi

Iranski naučnik stigao u TeheranIranski nuklearni fizičar Šahram Amiri stigao je u Teheran, gde su ga dočekali porodica i zamjenik ministra inostranih poslova Hasan Kašavi.Amiri je nestao u junu 2009. godine na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji, a prema njegovim rečima, oteli su ga američki i saudijski agenti i odveli u Ameriku.

On se u ponedeljak obratio odeljenju pakistanske ambasade koja zastupa interese Irana u Vašingtonu i tražio da bude vraćen u svoju zemlju.

Američki zvaničnici su tek u utorak potvrdili da se Amiri nalazi na teritoriji SAD. Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je on "svojom voljom boravio u SAD i da je slobodan da ode".

Amiri je po dolasku u Teheran jutros izjavio da nije radio na iranskom nuklearnom programu.

"Nemam ništa s Natancom i Fordom (mesta na kojima se obogaćuje uranijum). To je izmišljotina američke vlade da bi se izvršio pritisak na Iran", rekao je Amiri novinarima na teheranskom aerodromu.Dodao je da da nema nikakve poverljive podatke.

"Nisam se bavio nikakvim istraživanjima o nuklearnom programu. Ja sam običan istraživač na Univerzitetu i ne znam nikakve poverljive informacije", rekao je Amiri.

On je novinarima kazao da će detalje o svom boravku u SAD iznijeti kasnije, ali i dodao da "ima neke dokumente koji dokazuju da nije bio slobodan u SAD i da je stalno bio pod kontrolom agenata američkih obaveštajnih službi".

Vašington post je u svom internet izdanju kasno sinoć javio da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) Amiriju platila pet miliona dolara za podatke o iranskom nuklearnom programu, a da je on za tu agenciju radio više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG