Dostupni linkovi

Gul: Od stabilnosti Balkana zavisi i stabilnost EU


Predsednik Turske Abdulah Gul izjavio je danas da od stabilnosti Balkana zavisi i stabilnost Evropske unije (EU). Gul je danas doputovao u zvaničnu posetu Sloveniji na poziv svog kolege Danila Tirka, s kojim je nakon razgovora na Brdu kod Kranja održao zajedničku konferenciju za novinare.

"Mir na Balkanu je od bitnog značaja za sve nas", rekao je turski predsednik, ocenivši da "što je Balkan stabilniji", moći će da mu se obezbedi "veće blagostanje i napredak".

Gul je takođe rekao da je Balkan zajedničko geografsko područje Slovenije i Turske za čiju se stabilnost zalažu obe zemlje, jedna smeštena na zapadu, a druga na njegovom istoku.

Turski predsednik je posebno istakao saradnju dve zemlje u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SECCP), čija je članica Slovenija postala prošlog meseca kada je u Istanbulu boravio i predsednik Slovenije.

Slovenački predsednik Danilo Tirk naglasio je da Slovenija ceni ulogu Turske u BiH i na Kosovu, saradnju u okviru SECCP-a i pritom podsetio na saradnju u okviru "procesa Brdo".
XS
SM
MD
LG