Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ako ne sletim, ubiće me - rekao pred pad pilot poljskog aviona


Pilot poljskog aviona koji se 10. aprila srušio kod Smolenska, u Rusiji, bio je pod jakim pritiskom da sleti i pored nemogućih uslova, pokazali su delovi zapisa crne kutije koje su tek sada uspeli da dešifruju poljski eksperti.

"Ako ne sletim, ubiće me", kazao je pilot predsedničkog "tupoljeva" kapetan Arkadijuš Protašuk neposredno pred tragični pad pri pokušaju sletanja na aerodrom u Smolensku, iako ga je kontrola leta prethodno upozorila da je magla suviše gusta i da ide na rezervni aerodrom, javila je danas poljska televizija TVN24, prenosi Beta.

U toj nesreći je pored poljskog predsednika Leha Kačinjskog poginulo još 95 ljudi.

Taj deo zapisa i stenograma razgovora pilota i ljudi u avionu i s kontrolom leta iz crnih kutija ruski eksperti nisu uspeli da dešifruju i označili su ga kao "nerazumljivo".

Poljskim stručnjacima iz nekoliko policijskih i sudskih laboratorija koje rade na zapisu crne kutije, to je nedavno pošlo za rukom.

"Ako se to potvrdi, vidi se koliko je pilot bio odlučan. To što nije odlučio da krene u drugi krug pred sletanje, znači da se plašio posledica, ako ne sleti", kazao je ekspert Sejma poljskog parlamenta za vazdušni saobraćaj Robert Zavada.

On je dodao da ipak treba sačekati da se vidi u kom kontekstu je to pilot kazao.
XS
SM
MD
LG