Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčki vrhovni sud odbio ekstradiciju arhimandrita VilovskogVrhovni sud Grčke odbio je zahtjev Srbije za ekstradiciju bivšeg arhimandrita Simeona Vilovskog i on je pušten na slobodu, izjavio je njegov branilac Branislav Tapušković.

Tapušković je rekao da je najviši sud u Grčkoj, takozvani "aeropag", sa sjedištem u Atini, saopštio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vilovskog Srbiji i ukinuo mu ekstradicioni pritvor u kojem je proveo više od mjesec dana, čekajući konačnu odluku suda.

Prvostepeni sud u Solunu prvobitno je prihvatio zahtjev Srbije da Vilovski bude izručen Srbiji, ali je Vrhovni sud, odlučujući po njegovoj žalbi, odlučio da nema uslova za izručenje.

Vilovski je uhapšen 11. marta u Solunu, po potjernici Interpola Srbije, raspisanoj po nalogu Višeg suda u Beogradu koji protiv njega i vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog vodi istragu zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 eura iz fonda Eparhije raško-prizrenske namijenjenih rekonstrukciji manastira na Kosovu i Metohiji.

Vilovski je bio blizak saradnik penzionisanog vladike raško-prizrenskog Artemija.
XS
SM
MD
LG