Dostupni linkovi

BiH: Usvojen Zakon o popisu


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji je ranije usvojio Predstavnički dom.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definisano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić je tokom diskusije kazala da će srpski delegati podržati principe predloženog zakona, ali da će dalju podršku zakon dobiti samo ukoliko bude brisana ova odredba.

Po njenim riječima, ne zna se ko je taj koji treba da kaže da je Aneks VII Dejtonskog sporazuma implementiran, te na koji način će se to proglasiti.

Uz ovaj zakon, usvojen je i zaključak da se amandmanaska faza skrati na sedam dana.

Delegati su danas u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom.
XS
SM
MD
LG