Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kastro optužio SAD za izazivanje nuklerne napetosti
Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro (Castro) pojavio se u ponedjeljak na kubanskoj televiziji, prvi put otkako je obolio prije četiri godine, optuživši SAD da izazivaju napetosti koje mogu dovesti do nuklearnog rata s Iranom i Sjevernom Korejom, izvijestio je CNN iz Havane.

Osamdesettrogodišnji Kastro je u jednosatnoj emisji "Okrugli stol" govorio o mogućnosti da sukob izazvan nuklearnim aktivnostima Irana i Sjeverne Koreje preraste u nuklearni rat, o čemu je pisao i u novinskoj kolumni u ponedjeljak.

Kastro je optužio Vašington, a ne Pjongjang za potapanje južnokorejskog ratnog broda Čeonan u martu, u kojemu je poginulo 46 mornara. Incident je orkestriran radi izazivanja sukoba u regionu, ustvrdio je.

Bivši kubanski čelnik izjavio je kako je razočaran što Kina i Rusija nisu stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbijednosti UN-a o dodatnim sankcijama protiv Irana zbog nuklearnog programa.

Iran se, po njegovim riječima, priprema za sukob već 30 godina. Ako Sjedinjene Države napadnu Iran, naići će na otpor koji ne sliči na ništa što su doživjele u Iraku, rekao je Kastro."Tamo se ne može izbjeći da rat postane nuklearan", ocijenio je.

U jednosatnom televizijskom nastupu Kastro nije spomenuo oslobađanje grupe od 52 kubanska politička zatvorenika, koje je počelo u ponedjeljak s odlaskom prve sedmorice oslobođenih i njihovih porodica u Španiju.

Obučen u tamno plavu trenerku i majicu, Kastro je djelovao vidno oporavljen, za razliku od prijašnjih fotografija iz bolnice, a govorio je sporo i tiho, no razgovjetno. Povremeno je zastajao u govoru, kao da traži riječi.

Televizijski nastup u ponedjeljak bio je drugo Kastrovo pojavljivanje u posljednjih nekoliko dana. Fidel Kastro uglavnom se nije pojavljivao u javnosti nakon hitne operacije crijeva u avgustu 2006. Vlast je prenio na mlađeg brata Raula u maju 2008.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG