Dostupni linkovi

Europol i Hrvatska potpisale sporazum o sigurnoj komunikacijskoj vezi


Direktor Europola Rob (Wainwright) Vejnvrajt i ministar unutrašjih poslova Tomislav Karamarko potpisali su danas u Opatiji Memorandum o uspostavi sigurne komunikacijske veze, čime je nastavljena saradnja Europola i MUP-a započeta 2006.

Oba potpisnika memoranduma složila su se da je uspostava računarske veze važan daljnji korak u saradnji koja je već urodila uspješnim akcijama - od istrage slučaja ubistva Ive Pukanica do krijumčarenja droge i oružja. "Što se nas tiče, Hrvatska je već u Evropskoj uniji", izjavio je Vejnvrajt, istakavši da je saradnja u godini dana "porasla četiri puta".

Kazao je kako je s Karamarkom dogovoreno da su suzbijanje terorizma i kriminala najvažniji zadaci saradnje. "Vidim snažnu političku i operativnu volju za suzbijanjem kriminala u regionu", izjavio je Vejnvrajt.

Na pitanje kako ocjenjuje sigurnosno stanje u Hrvatskoj, on je reako da organizovani kriminal pogađa sva područja te da ce se protiv njega boriti i u Hrvatskoj. Odnos hrvatske i srpske policije ocijenio je pozitivnim, rekavši da je obje strane podržoa da ojačaju operativnu saradnju.

Ministar Karamarko je kazao da su na sastanku razgovarali o problemima u regiji, organiziovanom kriminalu i terorizmu te naglasio da su ostvarili dobre rezultate. Ustvrdio je da će Hrvatsku današnje potpisivanje memoranduma približiti integracijama EU-a i "ubrzati saradnju".

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
XS
SM
MD
LG