Dostupni linkovi

Hrvatska izdala obveznice vrijedne 1.9 milijarda eura


Hrvatska je Vlada danas odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica i to dviju obveznica na domaćem i jedne na inozemnom tržištu, a ukupan je iznos oko 13,4 milijarde kuna (1.9 milijarda eura).

Na domaćem će se tržištu izdati dvije obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 6,75 posto, te obveznica u kunskoj protuvrijednosti 650 milijuna eura za koju je kamatna stopa 6,5 posto.

Na američkom će se tržištu izdati desetgodišnje euroobveznice u iznosu 1,25 milijardi dolara, kamatna je stopa 6,625 posto. Datum naplate je 14. srpnja 2010. a iskupa 14. srpnja 2020. godine, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Novo će se zaduženje koristiti za financiranje tekućih obveza proračuna i refinanciranje obveza koje dospijevaju u idućem razdoblju, a premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu da je izdanje obveznica, s obzirom na situaciju na svjetskom financijskom tržištu, priznanje upravljanju javnim financijama u Hrvatskoj.

"Financijsko tržište vjeruje u politiku ove vlade i vjeruje Hrvatskoj", kazao je Šuker, napominjući kako su se mnoge zemlje trudile izdati obveznice, ali nisu uspjele.
XS
SM
MD
LG