Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rijaset u Beogradu pokreće spor zbog pravnog statusa


Rijaset Islamske zajednice Srbije, kojim rukovodi reis Adem Zilkić, odlučio je na današnjoj redovnoj sjednici u Beogradu da povede upravi spor pred domaćim i eventualno međunarodnim sudovima radi rješavanja pravnog statusa ove vjerske zajednice.

Rijaset je saopštio da Ministarstvo vjera Srbije nije otklonilo grešku nezakonitog upisa druge vjerske organizacije pod, kako se navodi, istim ili sličnim imenom u Registar crkava i vjerskih zajednica.

"Dvojni i nezakoniti upis druge islamske zajednice kao tradicionalne vjerske zajednice muslimana, ozbiljno ugrožava vjerska prava muslimana u Srbiji, a Islamska zajednica Srbije kao institucija koja je pravni sljedbenik kontinuiteta iz 1868. odnosno 1930. godine, trpi nenadoknadivu štetu i nepravdu koja se mora odmah prekinuti", navodi se u saopštenju.

U Srbiji deluju dvije opcije islamske zajednice - Islamska zajedica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, kojom rukovodi Muamer Zukorlić. One se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi radi prevlasti nad vjernicima i imovinom su česti.
XS
SM
MD
LG