Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisana dva ugovora između pravosuđa BIH i Crne GoreMinistri pravde Bosne i Hercegovine i Crne Gore Bariša Čolak i Miraš Radović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Ugovor o priznanju i izvršenju pravomoćnih sudskih odluka u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čime je otvorena mogućnost za daljnje unapređenje pravosudne saradnje između dviju zemalja.

Kako je nakon potpisivanja dokumenata izjavio ministar pravde Crne Gore Miraš Radović, ovim činom su stvorene pravne pretpostavke za daljnje unapređenje saradnje u oblasti pravosuđa.

Ocjenio je kako su obje države posvećene jačanju regionalne saradnje u svim oblastima, te da će potpisivanje spomenutih ugovora doprinijeti pravnoj sigurnosti građana, odnosno napretku na evropskom putu dviju zemalja.

Pojasnio je kako rješenja inaugurirana spomenutim ugovorima omogućavaju efikasnije vođenje postupaka, jer nude direktno pribavljanja evidencija iz krivične evidencije, te mogućnost uspostave zajedničkih istražnih timova radi vođenja zajedničkih istraga, kao i ustupanje krivičnog gonjenja između pravosudnih organa dviju zemalja.

U tom kontekstu posebno značajno je to što će se moći ustupati predmeti ratnih zločina, odnosno osigurati prisustvo optuženih, cijeneći elemente njihovog prebivališta, odnosno državljanstva.

U tom pogledu, novina je i to da neće biti potrebna saglasnost optuženika za njegovo procesuiranje pred pravosuđem određene zemlje.

Kada se radi o izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, više neće trebati saglasnost osuđenika, odnosno takve osobe će morati izdržavati kazne u jednoj, ili drugoj državi, kako je to definirano ugovorima potpisanim ranije s Hrvatskom i Srbijom.
XS
SM
MD
LG