Dostupni linkovi

Toni Bler pred poslanicima kosovskog parlamentaBivši premijer Velike Britanije Toni Bler obratiće se danas, drugog dana boravka na Kosovu poslanicima na svečanoj sednici Skupštine Kosova i građanima na platou ispred prištinskog Narodnog pozorišta.

Tokom jučerašnjih susreta sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem Bler je naveo da je najveći izazov pred Kosovom da obezbijedi ekonomske kapacitete koji će zemlji omogućiti mjesto u organizacijama Evropske unije.

"Evropa Kosovu može da ponudi evropsku perspektivu ali i države treba da daju svoj doprinos u tom procesu", rekao je Bler. Prema njegovim rečima, najvažnije je da Kosovo nastavi da napreduje kako bi se obezbijedilo da evropske ideje postanu realnost.

"Znam da ima mnogo posla kako u procesu priznanja nezavisnosti tako i na polju učlanjenja u međunarodne organizacije. Od mog posljednjeg boravka na Kosovu uočljiv je veliki napredak zemlje ostvaren zahvaljujući narodu i liderima", kazao je Bler.

Bivši premijer je ponovio da je pitanje nezavisnosti Kosova riješeno. Univerzitet u Prištini će danas bivšeg premijera Blera proglasiti počasnim doktorom nauka.

Bler će danas posetiti i Prizren i Peć.
XS
SM
MD
LG