Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas počinje Croatia Summit, bez učešća Srbije


Na petom Croatia Summit, koji počinje danas u Dubrovniku, okupiće se visoki funkcioneri evropskih država i Kanade, ali na skupu neće biti zvaničnika Srbije, zbog, kako se nezvanično navodi u Zagrebu, dolaska premijera Kosova Hašima Tačija.

Glavna tema skupa, koji se održava 9. i 10. jula u dubrovačkom hotelu Palas, biće jugoistočna Evropa u suočavanju s globalnih izazovima, s posebnim fokusom na integraciju tog regiona u evroatlantske strukture.

Na skupu će učestvovati premijer Francuske Fransoa Fijon, koji će se prethodno u Zagrebu sastati s najvišim državnim funkcionerima Hrvatske. To će biti prva zvanična pojseta nekog francuskog premijera Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će na skupu u Dubrovniku učestvovati premijeri Crne Gore, Slovenije i Kosova Milo Đukanović, Borut Pahor i Hašim Tači. Očekuje se i dolazak premijera Poljske Donalda Tuska, Bugarske Bojka Borisova i Albanije Saljija Beriše.

Najavljen je dolazak i ministara spoljnih poslova BiH i Makedonije, Svena Alkalaja i Antonija Milošoskog, a očekuju se i visoki zvaničnici iz još nekoliko evropskih država i Kanade, kao i predstavnici NATO-a i EU, kao i nekih međunarodnih organizacija.
XS
SM
MD
LG