Dostupni linkovi

File: Kosovo i dalje prioritet za EU


Evropski komesar Štefan File danas je u Strazburu izjavio da je za Evropsku uniju "Kosovo i dalje prioritet", ocijenivši da je presudno važno "mišljenje" koje će dati Međunarodni sud pravde o tome da li je bilo legalno proglašenje nezavisnosti u Prištini.

File je u raspravi o Kosovu i Albaniji u Evropskom parlamentu podržao prijedlog rezolucije o Kosovu, o kojoj će se sutra glasati u plenumu EP.

U prijedlogu rezolucije, koju je tesnom većinom usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, kaže se da "bi se pozdravilo priznavanje nezavisnosti Kosova od svih članica Evropske unije".

Takođe se ističe da Evropski parlament smatra da Srbija treba da "pragmatično postupa prema pitanju statusa Kosova", iako prihvata da "priznavanje Kosova zasad nije prihvatljiva politička mogućnost za vođstvo u Beogradu".

File je u raspravi skrenuo pažnju na to da "zemlje članice EU imaju različita stanovišta o statusu Kosova". "Ipak", dodao je, "članice Unije su jedinstvene u angažovanju u odnosu na Kosovo, a to je i stav Evropske komisije".

Evropski komesar za proširenje je naveo da i rasprava o rezoluciji pokazuje da je parlament EU takođe predan evropskoj perspektivi Kosova, kao dijelu šireg regiona.
XS
SM
MD
LG