Dostupni linkovi

Počeo sastanak Obama NetanjahuAmerički predsjednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastali su se u Bijeloj kući na razgovorima o američko-izraelskim odnosima i ostvarenom napretku u posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinskih vlasti.

Dan Šapiro, direktor za Bliski istok u Savjetu za nacionalnu bezbijednost (NSC), izjavio je u utorak da se na dnevnom redu sastanka, uz bliskoistočni mirovni proces, nalaze i stanje u Pojasu Gaze, Iran te druga pitanja regionalne sigurnosti.

"U središtu rasprave biti će dosadašnji napredak u posrednim pregovorima i mogućnosti prelaska na izravne pregovore", rekao je Shapiro. "Imamo jako puno posla da napravimo zajedno s našim izraelskim partnerima i radujemo se sastanku", dodao je.

Optimistički ton Bijele kuće označava promjenu u odnosu na zahlađenje odnosa iz marta, nakon sastanka s Obama - Netanyahu održanog nakon što je Izrael objavio nastavak gradnje u arapskom, istočnom Jerusalemu, tokom posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena.

Zaokret bi trebalo da ublaži zabrinutost demokratskih kandidata za kongresne izbore u novembru, jer opozicioni republikanci zahlađenje s Izraelom u kampanji koriste kao dokaz Obamine neuspješne spoljne politike, nastojeći privući jevrejske birače, tradicionalno naklonjene Demokratskoj stranci.

Obama i Netanjahu će nakon razgovora održati zajedničku konferenciju za novinare, a potom će Obama biti domaćin na radnom ručku u Bijeloj kući za izraelskog premijera i njegovo izaslanstvo.

Netanjahu će se u utorak zasebno sastati s državnom sekretarkom Hilari Klinton i ministrom obrane Robertom Gejtsom, prenijela je Hina. Za srijedu ujutro zakazan je njegov sastanak s potpredsjednikom Džozefom Bajdenom prije nego što otputuje u New York.
XS
SM
MD
LG