Dostupni linkovi

Izraelski vojnik optužen za ubistvu u Gazi


Izraelska vojska prvi put će krivično goniti jednog svog pripadnika zbog ubistava civila tokom rata u Gazi u decembru 2008. i januaru 2009. godine, saopštila je danas armija, koja je istovremeno odbacila nekoliko desetina ostalih slučajeva.

Vojska je saopštila da će podići optužnicu za ubistvo iz nehata protiv vojnika koji je navodno ubio dvije Palestinke dok su mahale bijelim zastavama.

Ovo je jedan od nekoliko disciplinskih koraka koji se preduzimaju u okviru unutrašnjih istraga u izraelskoj armiji."Vojno tužilaštvo odlučilo je da optuži nekoliko oficira i vojnika zbog njihovog ponašanja tokom te operacije", navodi se u saopštenju.

Među onima koji će biti disciplinovani su jedan komandant bataljona, optužen da je poslao palestinske civile u jednu kuću da bi ubijedili militante da se predaju, a takođe je podignuta i krivična prijava zbog bombardovanja jednog stambenog kompleksa.

Ofanziva je pokrenuta u pokušaju da se zaustavi raketna vatra iz Pojasa Gaze i trajala je 22 dana. U okršajima je poginulo oko 1 400 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Izraelska vojska odbacila je nekoliko desetina optužnica koje su proistekle iz UN-ovog Goldstonovog izvještaja o zločinima koje su u Gazi počinili Izrael i grupa Hamas.
XS
SM
MD
LG