Dostupni linkovi

Južna Koreja najavila vojnu vježbu sa SAD



Južna Koreja održaće zajedno sa vojskom SAD združenu vojnu vežbu pošto UN odluče o eventualnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje zbog potapanja južnokorejskog vojnog broda u kojem je poginulo 46 mornara.

Seul je zatražio od Savjeta bezbjednosti UN da kazni Pjongjang zbog toga, ali Sjeverna Koreja demantuje da ima bilo kakve veze sa potapanjem broda u martu, u blizini granice dvije zemlje.

Portparol južnokorejske vojske Li Bang-vu izjavio je da će njegova zemlja "izvesti vježbe koje će biti povezane sa ishodom" uvođenja sankcija Savjeta bezbjednosti UN Sjevernoj Koreji.

On, međutim, nije precizirao kog datuma bi te vežbe trebalo da počnu, kao ni koje snage bi trebalo da učestvuju u tome. Vježbe su prvobitno bile planirane za jun, ali su odložene.

Najava iz Seula došla je samo nekoliko dana pošto je Kina održala vojnu vežbu uz upotrebu borbene municiji na svojoj istočnoj obali.
Peking je već reagovao na najavu vojne vežbe u susjednoj Južnoj Koreji, izrazivši zabrinutost zbog planiranih aktivnosti.

Južna Koreja, uz podršku SAD, pokrenula je u Savetu bezbednosti UN akciju da se Pjongjang osudi i kazni zbog potapanja broda i pogibije 46 ljudi, ali je ishod te akcije neizvestan jer Kina, kao stalna članica Savjeta, ima pravo veta.
XS
SM
MD
LG