Dostupni linkovi

Kosačov:Špijsnki skandal neće uticati na odnose SAD i RusijePredsjednik spoljnoploitičkog Odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta), Konstantin Kosačov izrazio je u utorak uvjerenje da "špijunski skandal" neće uticati na rusko-američke odnose i predstojeću ratifikaciju novog Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja START 3.

Kosačov je naročito naglasio da "ne vidi nikakve zabrinjavajuće naznake povodom toga da bi situacija sa "sinhronizovanjem procedure" između ruske Federalne skupštine i američkog Senata Kongresa mogla da se pogorša, prenosi Itar-Tass.

Jasno je da za protivnike ratifikacije u Senatu "špijunski skandal" može postati povod za iznošenje novih argumenata "protiv", ali pristalice će jednostavno ignorisati tu okolnost, rekao je ruski parlamentarac. Upozorio je da će, u slučaju da se tempo rada na novom sporazumu uspori, i Duma reagovati istovjetno.

Prema njegovim riječima, trenutno većina deputata u donjem domu ruskog parlamenta podržava ratifikaciju i poslanička grupa vladajuće Jedinstvene Rusije će podržati sporazum.

Kosačov je rekao da je Vanjskopolitički odbor pozvao šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Anatolija Serdjukova da učestvuju na završnom razmatranju Odbora 8. jula, kada će poslanici iznijeti zaključak o sporazumu.

Kosačov je dodao da spoljnopolitički komiteti Dume i Savjeta federacije (gornjeg doma) namjeravaju da rad na sporazumu, koji su lideri dvije zemlje Dmitrij Medvedev i Barack Obama potpisali 8. aprila u Pragu, završe do ljetnje skupštinske pauze, u posljednjoj dekadi jula.
XS
SM
MD
LG