Dostupni linkovi

Novi poljski predsjednik obećao da će ujediniti zemlju


Bronislav Komorovski (Bronislaw Komorowski) obećao je ujediniti zemlju tokom ceremonije održane u utorak na kojoj je potvrđena njegova pobjeda u trci za poljskog predsjednika.

Komorovski je izjavio kako je značajno što je dobio podršku tokom kampanje od dvojice bivših predsjednika koji su van njegovog političkog kruga: Leha Valense (Lecha Walese), legendarnog vođe sindikata Solidarnost, i Aleksandra Kvašnjevskog (Aleksandera Kwasniewskog), iz Saveza demokratske ljevice, prenosi DPA.

To smatram obavezom za predsjednika da bude iznad ideoloških i političkih podijela, izjavio je Komorovski (Komorowski).

Centralna izborna komisija proglasila je Komorovskog (Komorowskog) pobjednikom predstavljanjem rezolucije o pobjedniku u varšavskom Kraljevskom dvorcu.

Komorovski, iz stranke desnog centra Građanska platforma, pobjedio je na nedjeljnim izborima s 53 posto osvojenih glasova. Njegov suparnik, Jaroslav Kačinski (Jaroslaw Kaczynski), iz desničarske stranke Pravo i pravda, osvojio je oko 46 posto glasova.

Ceremoniji potvrde pobjednika prisustvovali su poljski premijer Donald Tusk, parlamentarci i ministri.

Tusk je izjavio da je Komorovski "uradio veliku stvar" za Poljsku i da bi se zemlja sada mogla razvijati "u harominiji i vjeri u budućnost".

Inauguracija Komorovskog obavit će se sredinom avgusta.
XS
SM
MD
LG