Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran spreman za nove pregovore sa EUIran je spreman da se vrati za pregovarački stol s Evropskom unijom u vezi sa nuklearnim programom pod određenim uslovima, saopštio je u utorak vodeći iranski nuklearni pregovarač.

U odgovoru na pismo spoljnopolitičke šefice EU, Ketrin Ešton, (Catherine Ashton) u kome poziva Iran na obnavljanje pregovora, Saed Džalali (Jalili) navodi da bi EU trebala prvo pojasniti svoj stav prema iranskom nuklearnom arsenalu, te odbacivanju Sporazuma o nuklearnom neširenju od Izraela, prenosi DPA.

Diplomate iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke(grupa 5+1) saopštili su u petak nakon sastanka u sjedištu Evropske unije u Briselu (Bruxellesu) kako još traže pregovaračko rješenje s Teheranom.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad (Mahmoud Ahmadinejad) izjavio je prošle sedmice kako će njegova zemlja biti spremna da nastavi nuklearne pregovore krajem avgusta ali samo ako u njima učestvuju Turska i Brazil.

Dvije zemlje jedine su članice Savjeta bezbjednosti, UN-a koje se protive novim sankcijama protiv Irana, nakon što su s Teheranom dogovorile razmjenu nuklearnog goriva za iranski medicinski reaktor.
XS
SM
MD
LG