Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina osudila uvođenje dodatnih sankcija Iranu


Kina je u utorak osudila Washington zbog uvođenja sankcija protiv Irana, saopstivši da SAD ne treba da preduzimaju takve korake samostalno, mimo rezolucija Ujedinjenih nacija (UN).

Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je prošle sedmice zakon kojim su Iranu uvedene nove sanckije koje imaju za cilj ograničenje uvoza goriva u Iran i produbljivanje međunarodnih sankcija.

Kina je primjetila da SAD i druge zemlje unilateralno uvode dodatne sankcije Iranu, rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Kvin Gang podsjećajući da je Savjet beybjednosti UN-a nedavno usvojio Rezoluciju 1929 kojom su uvedene dodatne sankcije toj zemlji.

Kina smatra da rezoluciju treba primjeniti u potpunosti, na ozbiljan i korektan način, i da se mjere SB ne mogu proširivati po sopstvenm nahođenju neke strane, rekao je on na brifingu za novinare u Pekingu, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca kada je Savjet bezbjednosti uveo sankcije, Kina nije iskoristila veto, iako je to mogla da učini kao stalna članica i saveznik Irana.

Sankcije UN-a imaju cilj da kazne Teheran zbog odbijanja prijedloga da prekine s obogaćivanjem urana u postrojenjima u zemlji i uveze nuklearno gorivo iz inostranstva.

Teheran tvrdi da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu a Zapad strahuje da je usmjeren na razvoj nukleranog oružja.
XS
SM
MD
LG