Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanijahu stigao u Vašington


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu doputovao je u Vašington na razgovor s američkim predsednikom Barakom Obamom što je prilika za otopljavanje odnosa dvije zemlje.

SAD i Izrael su tijesno povezani sporazumom o strateškoj saradnji, ali je nastavak izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom dijelu Jerusalima doveo do zategnutosti u odnosima dva saveznika.

Netanjahu i Obama bi, kako se očekuje, danas posle podne trebalo da razgovaraju o izraelsko-palestinskim pregovorima i izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama čija je izgradnja privremeno obustavljena do 26. septembra.

Međutim, izraelska ministarka kulture i sporta Limor Livnat je jutros rekla vojnom radiju da "nema ni najmanje sumnje" da će odmah nakon isteka 26. septembra biti nastavljena izgradnja izraelskih naselja.

Kad je riječ o mirovnom procesu, Netanjahu će insistirati na neophodnosti direktnih pregovora sa Palestincima koji u njima ne učestvuju od decembra 2008, nakon izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Pitanje iranskog nuklearnog programa, kao i ukidanje djelimične izraelske blokade pojasa Gaze takođe će biti na dnevnom redu razgovora Netanjahua i Obame u Beloj kući.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2007. kada je na vlast došao radikalni palestinski pokret Hamas.
XS
SM
MD
LG