Dostupni linkovi

SIPA privodila dva Saudiska državljanina koji su navodno pratili Dodika



Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su dva državljana Saudijske Arabije, koji su, kako se tvrdi, u Lukavici kod Sarajeva špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Republike Srpske.

Kako piše list Nezavisne, 28. juna privedeni su Saudijci Alguasem Ahmed Ibrahim i Aldaud Ibrahim Abdulaziz koji su tokom saslušanja izjavili da su pripadnici "šerijatske policije" iz Saudijske Arabije.

Oni su, prema navodima lista, 28. juna u Lukavici pratili sletanje tri helikoptera u kojima su se biili Milorad Dodik, premijer RS, Rajko Kuzmanović, predsednik RS, Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, i Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS.

Dodaje se da su Saudijce razotkrili građani kojima su bili sumnjivi arapski državljani u novom crnom fijatu 500.

Nakon privođenja Saudijaca, za koje je utvrđeno da im je prebivalište u Rijadu, otkriveno je da su oni došli na poziv Hilmije Kadrića iz Kaknja koji je u stalnom kontaktu sa direktorom jedne humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije.


Željka Kujundžija, portparol SIPA, potvrdila je da je ta agencija uhapsila dvojicu saudijskih državljana, ali da ih je pustila pošto je utvrđen njihov identitet.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da ne može govoriti o tom slučaju, dodajući da "ukoliko je SIPA uhapsila te ljude, onda ona treba da da informacije o tome".
XS
SM
MD
LG