Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin kritikovao vlasti GruzijePremijer Rusije Vladimir Putin kritikovao je vlasti Gruzije zbog traženja podrške od SAD u rešavanju spora sa Moskvom.Spor je na snazi o pitanjima otcijepljenih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

Reagujući na izjavu američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je tokom posjete Gruziji u ponedejeljak kritikovala rusku "okupaciju" teritorije te zemlje, Putin je istakao da Gruzija rješenje problema ne bi trebalo da traži "na strani", rekao je Putin.

On je dadao da dok "neko vjeruje da je (teritorija) okupirana, drugi vjeruju da je oslobođena", prenoo je Rojters izveštaje ruske agencije Interfaks.Putin je istovremeno pozvao Gruziju i otcijepljenu Južnu Osetiju da rade na postizanju sporazuma, a ne da traže rešenje "na drugom mestu", javila je agencija Itar-tass.

Američkia državna sekretarka Hilari Klinton prenela je podršku predsjednika SAD Baraka Obame teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, rekavši da "SAD čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije"."SAD ne priznaju sfere uticaja", rekla je Klintonova, misleći na stav Rusije da ona ima privilegovane interese i specijalan uticaj u bivšim sovjetskim republikama poput Gruzije.

Gruzija i Rusija sukobile su se avgusta 2008.godine zbog Južne Osetije, i vodile petodnevni rat.

Po njegovom okončanju, Moskva je priznala nezavisnost dvije autonomne oblasti, koje su se od Gruzije otcijepile u ratovima početkom devedesetih godina.

Klintonova je tokom istočnoevropske turneje, pored Gruzije, posjetila Ukrajinu, Poljsku, Azerbejdžan i Jermeniju.
XS
SM
MD
LG