Dostupni linkovi

Šri Lanka: Demonstranti blokirali ulaz u zgradu UN


Stotine demonstranata među kojima su i budistički sveštenici danas su prvo pokušale da upadnu u zgradu Ujedinjenih nacija u glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu, a zatim su blokirale oba ulaza u dvorište zgrade, zahtevajući obustavljanje istrage o kršenju ljudskih prava tokom građanskog rata u toj zemlji.

Vladine snage Šri Lanke su prošle godine slomile pobunu separatističke oružane formacije "Tamilski tigrovi" koja se 25 godina borila za stvaranje nezavisne države manjinskih Tamilaca.

Posle optužbi grupa za zaštitu ljudskih prava da su vladine snage i tamilski pobunjenici namerno ugrožavali civile tokom sukoba, generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je prošlog meseca imenovao tročlani panel da ispita tvrdnje o kršenju ljudskih prava.

Prema navodima UN, više od 7.000 civila ubijeno je samo za poslednjih pet meseci rata.

Vlasti Šri Lanke demantovale su da su im civili bili meta i formirale su svoju komisiju da ispita optužbe o kršenju ljudskih prava, ali su odbacili panel UN smatrajući da se time narušava suverenitet zemlje.

"Naše oružane snage pobedile su terorizam na uzoran način. Cilj ovog panela je da se naši vojnici i političke vođe izvedu pred međunarodne sudove. Nećemo to dozvoliti", rekao je vođa protesta, ministar za stanovanje Vimal Veravanasa.
XS
SM
MD
LG