Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrhovni sud Hrvatske doneo odluku o žalbi u slučaju Glavaša


Veće Vrhovnog suda Hrvatske donelo je odluku povodom žalbi na prvostepenu presudu Branimiru Glavašu, kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, saopšteno je danas iz tog suda.

"U toku je izrada pisanog otpravka drugostepene odluke s obrazloženjem s čijim će sadržajem stranke i javnost biti upoznati pošto spis bude dostavljen prvostepenom sudu", navedeno je u saopštenju portparola Vrhovnog suda Dražena Tripala.

Takođe se navodi da će do tada sadržaj odluke biti poznat samo sudijama koje su učestvovale u njenom donošenju.

Sud u Zagrebu nepravosnažno je osudio Glavaša na deset godina zatvora za slučajeve poznatije kao "selotejp" i "garaža". Uoči izricanja presude, Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Početkom juna na Vrhovnom sudu završen je žalbeni postupak na prošlogodišnju nepravosnažnu presudu, na koju su se žalili i optuženi i tužilaštvo.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo veće kazne za Glavaša zbog posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog dela, a Glavaš je tražio ukidanje prvostepene presude. Vrhovni sud nema rok do kada mora da objavi svoju odluku.
XS
SM
MD
LG