Dostupni linkovi

Rompej: Hrvatski uspeh na putu ka EU pozitivan signal regionu


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas u Zagrebu da će uspeh Hrvatske na putu prema Evropskoj uniji poslati pozitivan signal ostalim zemljama regiona da je pristupanje EU dostižno.

Posle sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, Van Rompej je pohvalio napredak Hrvatske u pristupnim pregovorima i istakao da je za konačno pristupanje neophodno ispunjavanje svih uslova, uključujući i saradnju s Haškim tribnalom.

On je izrazio očekivanje da globalna finansijska kriza neće negativno uticati na pristupne pregovore Hrvatske sa EU.

U izjavi novinarima, Van Rompej je pozitivno ocenio hrvatsko-slovenački arbitražni dogovor o rešavanju graničnog spora i kazao da je "stvoren model kako se bilateralni sporovi mogu rešiti na evropski način". On je dodao i da se "veseli" i sporazumu oko Prevlake sa Crnom Gorom.

Predsednik Evropskog saveta je pohvalio je i poboljšanje hrvatskih odnosa sa susedima, posebno sa Srbijom.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je uverenje da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sve uslove i zatvoriti sva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa EU, kao i da će na proleće iduće godine biti spremna za potpisivanje pristupnog ugovora.

U okviru svoje prve balkanske turneje Van Rompej je danas boravio u Sloveniji i Srbiji.

Van Rompej je rekao da je cilj njegove posete da potvrdi da je budućnost balkanskih zemalja u EU i NATO. Predsednik Evropskog saveta će u okviru turneje po regionu posetiti i Prištinu.
XS
SM
MD
LG