Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud u Londonu u ponedeljak o izručenju Ganića


Sud u Londonu razmatraće sutra u celini zahtev za izručenje nekadašnjeg ratnog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ejupa Ganića koga Srbija smatra odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila i Srbija je na tom ročištu dostavila zahtev za njegovo izručenje, kao i dokumenta na osnovu kojih to traži. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je agenciji Beta da je predviđeno da ročište traje do 16. jula i da očekuje da će londonski sud pozitivno rešiti zahtev Srbije.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.
XS
SM
MD
LG