Dostupni linkovi

Optužnica protiv organizatora putovanja potonulog "Ilindena"


Bugarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Borjane Georgieve, organizatora putovanja broda "Ilinden", koji je 5. septembra prošle godine potonuo u vodama Ohridskog jezera, prilikom čega je poginulo 15 bugarskih državljana.

"Protiv Georgieve je podignuta optužnica zbog organizovanja spoljnotrgovinske turoperatorske djelatnosti bez posjedovanja licence", saopštilo je Tužilaštvo.

Ukoliko bude proglašena krivom, Georgieva bi mogla da bude kažnjena novčanom kaznom od 500 do 2.500 evra.

Bugarski tužilac Atanas Palhutev izjavio je da je Tužilaštvo imalo u vidu "čistu prošlost" Geoegieve, kao i da će suđenje biti održano u sudu u Dimitrovgradu, stalnom mjestu boravka optužene.

Brod "Ilinden" potonuo je 5. septembra prošle godine u vodama Ohridskog jezera i tom prilikom je poginulo 15 Bugara. U brodu, koji je trebalo da preveze bugarske turiste iz mjesta Elešac kod Ohrida do Svetog Nauma, bilo je 50 bugarskih turista i tri člana posade.

Za brodolom u Makedoniji će odgovarati kapetan "Ilindena" Sotir Filevski i predstavnik kompanije koja je trebalo da provjeri tehničku ispravnost čamaca i brodova koji plove u Ohridskom jezeru.
XS
SM
MD
LG