Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama:Smanjivanje nezaposlenosti sporije od očekivanja


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak da podaci o nezaposlenosti pokazuju "potpuni zaokret" u odnosu na prošlu godinu, ističući kako je još uvijek ostalo puno posla za napraviti da bi se gospodarstvo oporavilo, a Amerikanaci vratili na posao.

"Da ne bude zabune, mi idemo u pravom smjeru," kazao je Obama u zračnoj bazi Andrews, kraj Washingtona.

"Mi se ne krećemo prema tamo dovoljno brzo za mnoge Amerikance. Ne krećemo se dovoljno brzo ni za mene", dodao je.

Američko ministarstvo rada objavilo je u petak da je stopa nezaposlenosti pala na 9,5 posto, s 9,7 posto u svibnju. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati rast na 9,8 posto.

Pad stope nezaposlenosti objašnjen je time da su mnogi nezaposleni odustali od traženje radnog mjesta, što ih uklanja iz statistika ministarstva rada.
Platne liste smanjile su se za 125.000 prošloga mjeseca nakon što je za 225.000 smanjen broj popisivača stanovništva, pokazali su podaci ministarstva.

Ekonomisti su predviđali smanjenje broja zaposlenih za 130,000, prema istraživanju Bloomberg Newsa. Privatne tvrtke zaposlile su 83.000 ljudi.

Obama je rekao da izvješće "šesti mjesec zaredom pokazuje rast zapošljavanja u privatnom sektoru". Gospodarstvo je stvorilo skoro 600.000 privatnih radnih mjesta ove godine, kazao je.

Obama je istodobno najavio 800 milijuna dolara zajmova i jamstava za financiranje 66 projekata za proširenje mreže širokopojasnog interneta u zemlji.
XS
SM
MD
LG