Dostupni linkovi

Thaci: Srbija nije napustila Miloševićev mentalitet


Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je za beogradski "Nin" da predsjednik Srbije Boris Tadić treba priznati neovisno Kosovo želi li Srbiju u NATO-u i Evropsku uniju (EU).

"Svako je priznanje važno, a priznanje Srbije bilo bi posebno važno, jer trebamo završiti mračno poglavlje u odnosima između naše dvije zemlje i usredotočiti se na integriranje u NATO i EU", kazao je Thaci u intervjuu za list.

Utvrdio je da se Srbija prema Kosovu ne ponaša u skladu sa zapadnim standardima razvoja dobrosusjednih odnosa, već u skladu s mentalitetom bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Upitan što očekuje od odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ), Thaci je rekao da se nada realnoj presudi u skladu sa stvarnošću na Kosovu, koja mu otvara mogućnost integriranja u NATO i EU, kao i za raspravu sa Srbijom o praktičnim pitanjima. Kosovski premijer, također, je rekao kako su mu neki visoki dužnosnici u vlasti u Beogradu osobno potvrdili da će Beograd jednog dana priznati Kosovo.

Reagirajući na tu Thacijevu izjavu, politički ravnatelj srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović nazvao ju je, u izjavi za Radio B92, "glupošću". Dodao je kako je "siguran da niko iz državnih vlasti ne bi pogazio Ustav i prekršio zakon".
XS
SM
MD
LG