Dostupni linkovi

Naomi Kempbel svedok na suđenju Čarlsu Tejloru


Manekenka Naomi Kempbel (Campbell) biće pozvana da svedoči na suđenju za ratne zločine bivšem predsedniku Liberije Čarlsu Tejloru (ćarles Taylor), povodom navoda da je od njega na jednom prijemu 1997. godine dobila nebrušeni dijamant.

Specijalni sud za Sijera Leone odobrio je danas zahtev tužiocima da pozovu manekenku i njenog nekadašnjeg agenta Kerol Vajt, kao i glumicu Miju Farou (Mia Farrow) kako bi svedočile na tom suđenju.

Tužilaštvo se nada da će svedočenja tri žene potvrditi njihove navode da je Tejlor podržavao pobunjenike u Sijera Leoneu tokom građanskog rata 1991-2002, trgujući "krvavim dijamantima", što bivši liberijski predsednik negira.

Tužioci tvrde da bi svedočenje Naomi Kempbel, "svedoka koji nije bio umešan u sukobe u Liberiji ili Sijera Leoneu, pružilo direktne dokaze da je optuženi imao neobrađene dijamante".

Tejlor je zbog svoje uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu optužen za ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i terorizam. Procenjuje se da je oko 500.000 ljudi poginulo ili teško povređeno u tom ratu, u kojem su se borili i deca vojnici.
XS
SM
MD
LG