Dostupni linkovi

Izveštaj "Fridom hausa":Zabrinutost jer je Mladić još na slobodi


U godišnjem izveštaju o zemljama u tranziciji se navodi da je Srbija neznatno popravila ocenu u odnosu na prošlogodišnji izveštaj sa 3,79 na 3,71.

Crna Gora i Hrvatska su zadržale prošlogodišnji rejting od 3,79, odnosno 3,71, dok su BiH i Makedonija dobile nešto slabije ocene u odnosu na prošlu godinu.

Srbija u 2009. značajno poboljšala stanje u oblastima civilnog društva i lokalnog i državnog demokratskog upravljanja, ocenjuje međunarodna NVO "Fridom haus".

Međutim, naglašava se da uprkos pozitivnim trendovima i dalje postoji zabrinutost da li Srbija može da nastavi punu saradnju sa Tribunalom, odnosno uhvati dva preostala haška begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ocenu demokratskog razvoja na lestvici od jedan do sedam, pri čemu je najbolja ocena jedan, daje prosek pokazatelja za izborni proces, civilno društvo, nezavisnost medija, nacionalno i lokalno upravljanje, pravosuđe i korupciju.

Među pozitivnim promenama u protekloj godini u Srbiji ističe se usvajanje nekoliko dugoočekivanih zakona, ukidanje viza za putovanja u Evropsku uniju i odmrzavanje sprovođenja trgovinskog sporazuma sa Unijom nakon pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Beograda sa sudom u Hagu.

"Fridom haus", takođe, navodi da će vlada u Beogradu u ovoj godini morati da uspostavi ravnotežu između međunarodnih obaveza, dok preduzima velike ekonomske i političke strukturalne promene u zemlji, preneo je Glas Amerike.

U izveštaju ove organizacije se navodi da je proces priznavanja nezavisnosti Kosova usporen zbog rasprave o legalnosti proglašenja njegove nezavisnosti koja je počela pred Međunarodnim sudom pravde.

Kao uspesi na Kosovu ističu se sprovođenje procesa decentralizacije i nastavak procesa izgradnje i jačanja državnih institucija, iako bez značajnog uspeha, dok su negativni trendovi zabeleženi u oblastima slobode govora i korupcije.

XS
SM
MD
LG