Dostupni linkovi

Senatski odbor SAD podržao imenovanje generala Petraeusa


Odbor za oružane snage američkog Senata u utorak je podržao imenovanje generala Davida Petraeusa za sljedećeg zapovjednika američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, nakon što je on na saslušanju rekao senatorima da će nepokolebljivo inzistirati na "timskom radu između svih elemenata američke vlade".

Obamina administracija traži brzu potvrdu Petraeusa kako bi zamijenio generala Stanleya McChrystala, koji je podnio ostavku prošlog tjedna, nakon što su on i njegovi suradnici u komentarima za časopis Rolling Stone kritizirali potpredsjednika Joea Bidena, posebnog Obaminog izaslanika za Afganistan i Pakistan Richard Holbrookea, veleposlanika SAD u Kabulu Karla Eikenberrya i druge visoke civilne dužnosnike.

Pentagon je objavio da će general McChrystal biti umirovljen. Nakon potvrde odbora, očekuje se da će Senat glasovati o Petraeusu već ovoga tjedna, izvijestile su američke TV mreže.

U svojoj uvodnoj riječi na odboru, Petraeus je pohvalio McChrystala za strateška postignuća u Afganistanu u posljednjih godinu dana.
XS
SM
MD
LG