Dostupni linkovi

Karlovac: Trojici za ratni zločin 30 godina


Trojica bivših vojnika srpske krajinske paravojske Miroslav Bijelić, Savo Padežanin i Đuro Tepšić osuđeni su danas nepravomoćno na Županijskom sudu u Karlovcu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 10 godina zatvora, a četvrti suokrivljenik Rade Bjeloš, s podacima iz optužnice, oslobođen je optužbe, rečeno je danas na čitanju presude na karlovačkom Županijskom sudu.

Sudilo im se zato jer su 15. svibnja 1992. u Slunjskoj Selnici pucali iz vatrenog oružja u civila, Hrvata, Josipa Obranovića i ubili ga zbog opetovana pokušaja bijega s okupirana teritorija.

U obrazloženju presude sudac Ante Ujević kazao je danas kako je temeljni dokaz vojno izvješće paravojske tadašnje "Krajine", pod nazivom "izvještaj o vanrednom događaju", koje je nakon vojno-redarstvene akcije "Oluje" pronađeno u štabu Teritorijalne obrane Vojnić. U njemu se detaljno opisuje "likvidacija stanovnika Obranovića u ponovnu pokušaju bijega".

Svim okrivljenicima je ovo drugo suđenje u odsutnosti, a u oba slučaja prvostupanjska presuda bila je osuđujuća s po deset godina zatvora.

U prvom je postupku godine 1996. optužnicom bio obuhvaćen i njihov zapovjednik Rade Peleš, no Vrhovni sud (1998.) je samo za njega potvrdio presudu na deset godina zatvora, a ostaloj četvorici presuda je ukinuta zbog procesnog propusta. Peleš je kaznu u međuvremenu i odslužio.

Naime, Pelešu se tada sudilo u njegovoj nazočnosti i uz odvjetnika, te je u odnosu na njega proces bio valjan.

Nakon izricanja presude sudac Ujević je za Hinu pojasnio zašto je Rade Bjeloš oslobođen. Naime, već ranije u pokušaju provedbe Rješenja o određivanju pritvora policija je ustanovila kako optuženi Rade Bjeloš, s datumom rođenja 1952. godine, na traženoj adresi ne postoji, već Rade Bjeloš rođen 1967. godine.
XS
SM
MD
LG