Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljubiša Krgović, guverner Centralne banke Crne Gore


Ljubiša Krgović, guverner Centralne banke Crne Gore

Priredio: Esad Krcić


Ljubiša Krgović je dvije decenije bio važan dio kadrovske strukture vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista. Prvi je guverner (predsjednik Savjeta) Centralne banke CG od 2001. godine, a na tom mjestu se, nalazi i danas.

Krgović se prvi put našao na meti kritika koje su dolazile iz same DPS i njoj bliskih krugova, kada je, krajem 2007., Centralna banka odlučila, da uslijed prevelike kreditne ekspanzije, ograniči kreditne aktivnosti banaka. Isprva je bio kritikovan da sprječava rast, a po izbijanju ekonomske krize, zamjeralo mu se da je reagovao prekasno.

Svjetska ekonomska kriza je označila i početak problema Prve banke CG, koju kontroliše porodica premijera Đukanovića, kojoj se potom dodjeljuje 44 miliona eura državne finansijske pomoći. Javnosti je poznato da premijer, nezadovoljan Krgovićevim odnosom prema Prvoj banci, već više mjeseci odbija da se sa njim sastane. O Krgovićevoj smjeni se špekuliše još od jeseni 2009., a kao glavni razlog se pominje njegova "opstrukcija oporavka Prve banke", jer joj ne dozvoljava da odobrava kredite. Sam Krgović tvrdi da je PBCG još uvijek problematična i da nije riješila problem nelikvidnosti.

Još jedan aspekt mimoilaženja sa ostatkom partijskog i državnog establišmenta je Krgovićeva bliskost stavovima Medjunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, odnosno, ocjena da prazninu državnog budžeta treba popuniti sklapanjem aranžmana sa MMF-om, čemu se Vlada do sada protivila.

Prije dolaska na čelo Centralne banke, Krgović je obavljao niz važnih državnih funkcija. Početkom devedesetih bio je savjetnik crnogorskog premijera i lidera DPS-a, Mila Djukanovića. Zatim prelazi na funkciju viceguvernera Narodne banke tadašnje, dvočlane SR Jugoslavije, u trenutku kada država izlazi iz hiper-inflacionog perioda 1995. godine. Pet godina kasnije, Krgović se, iz Beograda vraća u Podgoricu, i to na mjesto potpredsjednika Vlade za finansijski sistem, poslije čega staje na vrh crnogorske monetarne vlasti.


XS
SM
MD
LG