Dostupni linkovi

Novi sastanak o iranskom nuklearnom programu


Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska su predložile da se njihovi nuklearni stručnjaci sastanu s iranskim stručnjacima pod okriljem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Jerusalemu.

"Kao odgovor na tursko-brazilsku inicijativu, Rusija, Francuska i SAD su predložili generalnom direktoru IAEA-e da organizira skup tehničkih stručnjaka iz tri zemlje s iranskim stručnjacima kako bi se riješila opskrba gorivom istraživačkog reaktora u Teheranu, u slučaju da Iran pristane obustaviti obogaćivanje svog urana na 20 posto, izjavio je Lavrov.

"Teheran je 17. maja predložio velikim silama, u okviru sporazuma s Brazilom i Turskom, da na turskom teritoriju zamijeni 1.200 kilograma svog urana slabo obogaćenog na 3,5 posto za 120 kilograma goriva obogaćenog na 20 posto namijenjenog reaktoru za medicinsko istraživanje u Teheranu.

Ovaj prijedlog je hladno primila "Bečka grupa" (SAD, Rusija, Francuska i IAEA) koja je u tome vidjela diverzantski manevar Irana kako bi izbjegao nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

Istovremeno s ovim prijedlogom Iran je objavio da će nastaviti s obogaćivanjem svog urana namijenjenog reaktoru za medicinska istraživanja na 20 posto.

Zapadne zemlje misle da Iran pokušava proizvesti atomsko oružje.
XS
SM
MD
LG