Dostupni linkovi

Da li će kriza u zemlji uticati na predsjedavanje EU


Yves Leterme i Steven Vanackere u sjedištu EU u Briselu, 25 jun 2010
Yves Leterme i Steven Vanackere u sjedištu EU u Briselu, 25 jun 2010
Belgija će u četvrtak od Španije preuzeti rotirajuće predsjedništvo EU. Sama Belgija trenutno prolazi kroz ozbiljnu političku krizu, a dvije dominatne jezičke zajednice u potpunosti su podijelile zemlju, ali premijer Iv Leterm pokušava da ubijedi ostale članice EU da neće biti problema tokom belgijskog predsjedavnja, te da će svakodnevni rad evropskih institucija u Briselu nesmetano nastaviti.

Kao glavne prioritete tokom predsjedavanja u narednih šest mjeseci su navedene reforme ekonomske politike EU uz davanje snažnog podstereka proširenju na istočne susjede.

Jedan od belgijskih priorita u narednih šest mjeseci na čelu rotirajućeg predjseništava EU je i uspostavljanje nove diplomatske strategije poznate pod
Belgijski prioritet u narednih šest mjeseci je i uspostavljanje nove diplomatske strategije poznate pod imenom European external action service ili spoljni akcioni servis EU.
imenom European external action service (EEAS ), ili spoljni akcioni servis EU.

Ova nova institucija ili tijelo će, kako se pretpostavlja, biti fokusiarna na rad na spoljnopolitičkom planu EU. Prošle nedjelje postignut je preliminarni dogovor između EU, država članica i centralne institucije, čime je stvorena mogućnost da se to tijelo uspostavi do kraja godine.

Upravo je belgijski ministar inostranih poslova Stiven Vanakere rekao krajem prošle sedmice da će rad na European External Action Servisu i obezbjeđivanje podrške za njega biti glavni prioritet tokom njegovog mandata kao predsednika Savjeta ministara EU.

"Verujem da je ovo garancija od fundamentalnog značaja za ulogu i uticaj Evrope u svetu, kao i da će do 1. decembra ove godine - kada se navršava godina dana od kada je evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ashton na toj funciji, to biti embrion i Spoljni akcioni service postai relnost", rekao je Vanakere.

Pošteni posrednici

European External Action Servis uspostavljen je prošle godine Lisabonskim ugovorom, i on neće imati nezavisnu politiku, već će mu biti zadatak da obezbijedi da odluke u naredbe 27 zemalja članica deluju unisono.

Jedna od oblasti gdje bi belgijsko predsjedništvo moglo napraviti značajan pomak je proširenje. Premijer Iv Leterm izjavio je u petak (25. juna) da je budućnost balkanskih zemalja u EU ostaje neupitana, ali je bacio "hladan tuš" na hrvatske nade završetka pristupnih pregovora do kraja 2010. godine.

"Za Belgiju je veoma važno da se Hrvatska pregovaračka poglavlja tretiraju na osnovu sadržaja napretka koji je zaista napravljen kroz
Belgija želi da nastavi da radi na tri pitanja na kojima je radila Španija, a to su pitanja Hrvatske, Turske i Islanda.
pregovore. Nije, u prvom stepenu, politička procjena na da to moramo da uradimo."

Belgija želi da nastavi da radi na tri pitanja na kojima je radila Španija, a to su pitanja Hrvatske, Turske i Islanda. Spomenuta je i mogućnost otvaranja novog poglavlja u pregovorima s Turskom tokom idućih mjeseci. Što se tiče Islanda, on može da očekuje da će postati 29. članica EU, nakon što Hrvatska bude primljena u članstvo, verovatno 2011. godine ili početkom 2012. godine.

No, Leterm je ipak najavio da će Belgija tokom predsjedavanja biti samo "tehničar Evrope", što ukazuje nedostak veće ambicije ali to nije čudno s obzirom na velike probleme kojima se suočava njegova zemlja u kojoj se očajnički pokušava naći balans holandsko-flamanske većine i Valonskigrancuske govorne manjine u zemlji.

I premijer i šef diplomatije Iv Leterm i Stiven Vanakere obećavaju da će biti "pošteni posrednici" u kompleksnoj zavrzlami između evropskih institucija.

Oni su rekli da će se vratiti "tradicionalnim strukturama". Sadašnji predsjednik evropskog savjeta Herman Van Rompui, kao bivši premijer Belgije mogao bi biti dragocjen za belgijski predsjedništvo i pokazati da li će zemlja uspjeti da se izvuče iz spostvene duboke krize. Ali, van Rompui, kako se procjenjuje, ovu prilku može iskoristiti i da utvrdi svoj položaj u Briselu u borbi za vlast.
XS
SM
MD
LG