Dostupni linkovi

Belgija želi napredak Hrvatske, Islanda i Turske ka EU


Belgija, kao naredna predsedvajuća EU, od 1. jula, želi napredak u rešavanju tri zahteva za prijem u EU - Hrvatske, Islanda i Turske, izjavio je danas u Madridu državni sekretar u belgijskom Ministarstvu spoljnih poslova Olivije Šastel.

"Belgija želi da nastavi rešavanje tri dosijea koje je započela Španija, a to su Hrvatska, Turska i Island", rekao je Šastel na konferenciji za novinare.

On je pomenuo mogućnost otvaranja novog poglavlja u pregovorima s Turskom u narednim mesecima.

Od početka pregovora krajem 2005. godine, otvoreno je 12 od 35 poglavlja pregovora s Turskom, a neke članice EU su blokirale neka od njih 2006. godine, najviše zbog nerešenog pitanja Kipra. Francuska i Nemačka su predložile privilegovano partnerstvo s Turskom.

EU je 17. juna odobrila početak pregovora o prijemu Islanda u EU.

Mađarska, koja će posle Belgije predsedavati EU, očekuje da će s Hrvatskom potpisati sporazum o pristupanju EU, izjavila je na istoj konferenciji za štampu u Briselu državni sekretar Mađarske za EU Enike Gjeri

"Španija je, kao predsedavajuća, dobro obavila posao na tom polju. Mi se nadamo da će se napredak nastaviti tokom belgijskog predsedavanja, kako bismo mi (Mađarska) mogli da zaključimo i potpišemo sporazum s Hrvatskom", rekla je Enike Gjeri.
XS
SM
MD
LG