Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Bijelom Polju počelo suđenje za zločin u BukoviciU Višem sudu u Bijelom Polju danas je počelo suđenje sedmorici bivših pripadnika jugoslovsnke vojske i crnogorskog MUP-a, optuzenim za zločin protiv čovječnosti nad civilima sa područja Bukovice 1992. i 1993. godine.

Crnogorsko državno tužilaštvo je prije dva mjeseca podiglo optužnicu protiv Pljevljaka - Radiše Đukovića, Radmila Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Đorđija Gogića, Milorada Brkovića, Slaviše Svrkote i Radomana Šubarića.

Okrivljeni se terete da su za vrijeme rata u BiH "nehumano postupali" prema civilima bošnjačke nacionalnosti na području Bukovice, "zlostavljali ih, prouzrokovali im teške patnje, ugrožavali zdravlje i telesni integritet, zastrašivali ih i stvarali psihozu za prinudno iseljavanje", zbog čega su se civili i iselili sa tog područja.

Optuženi Radmilo i Radiša Đuković i Slobodan Cvetković izjasnili su se da se "ne osjećaju krivim".Optuženi Slobodan Cvetković kazao je da "mu nisu jasni" navodi iz optužnice da su pripadnici vojske i MUP-a "sistematski činili torturu, jer su sve radnje na obezbeđenju granice vršili prema instrukcijama nadređenih".

Cvetković tvrdi da je "pomagao" Bošnjacima iz Bukovice, koji su se kao i Srbi i Crnogorci, iseljavali iz tog kraja, ali ne "zbog torture vojske, već radi straha od ratnih zbivanja u susjednoj Bosni".

Bukovicu je početkom devedesetih napustilo oko tri stotine mešatana, većinom Muslimana, Bošnjaka.
XS
SM
MD
LG