Dostupni linkovi

Italijanska policija uhapsila još jednog mafijaškog bosaItalijanska policija uhapsila je osumnjičenog odbjeglog mafijaškog bosa Umberta Ondu, koji se vodi kao jedan od najopasnijijih i najtraženijih kriminalaca, objavili su italijanski mediji.

Mediji navode da su karabinjeri uhapsili Ondu, za kojeg se smatra da je vođa klana Đonta iz mafije Kamora, u luci Brindizi na obali Jadranskog mora dok je izlazio iz trajekta po dolasku iz Grčke.

Prema izvještajima, Onda je neočekivanom "odboru za doček" pokazao lažne dokumente, ali se kasnije predao bez otpora.

Onda je u bjekstvu od jula 2007. godine. On je već osuđen na 17 godina zatvora zbog povezanosti sa mafijom, ubistvom, pljačkom i posjedovanjem ukradene robe.

Ondino hapšenje usljedilo je nakon što je tokom vikenda priveden, takođe jedan od navodnih mafijaških bosova, Đuzepe Falzone koji je osumnjičen da je predvodio operacije mafije u Agrigentu na Siciliji, a tražen je za ubistvo i šverc droge.Falzone je duže od decenije bio u bjekstvu.

Istovremeno italijanska finansijska policija (GDF) saopštila je u ponedjeljak da je uhapsila 24 osobe s italijanskim i kineskim državljanstvom i izvršila pljenidbu imovine u okviru velike operacije protiv kineskih kriminalaca u Toskani i drugom regijama.

"Više od 1000 preduzeća je umiješano u ovu veliku operaciju pranja novca", navodi se u saopštenju."Ova preduzeća su prebacivala u Kinu stotine miliona eura dobijenih nakon počinjenja različitih delikata", navodi isti izvor.

Velika kineska zajednica živi u Toskani, tačnije u pokrajini Prato, gdje ih ima skoro 30.000, često bez dokumenata. Mnogi rade u tekstilnim preduzećima od kojih su mnoga ilegalna.

GDF je precizirao da su 24 uhapšene osobe, od kojih 17 Kineza i sedam Italijana, osumnjičene za mafijaško udruživanje, a zaplijenjena su 73 preduzeća, 181 nekretnina i 166 luksuznih vozila čija vrijednost iznosi "nekoliko desetaka miliona eura".Pod istragom su 134 osobe koje nisu uhapšene.
XS
SM
MD
LG