Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cijene nafte stabilne ispod 79 dolara za barelCijene sirove nafte stabilizovale su se danas na nivou od 79 dolara za barel nakon što su prethodno skočile na najviši nivo u gotovo osam sedmica slijedom poremećaja u snadbijevanju SAD-a pod uticajem tropske oluje Alex.

Barel sirove nafte na americkom je tržištu pojeftinio 40 centi na 78,46 dolara nakon što je prethodno skočio na 79,38 dolara, najviši jednodnevni nivo od maja 2006. Na tržištu u Londonu pojeftinio je 42 centa na 77,70 dolara.

Tropska oluja Alex proteklog je vikenda prva dobila ime u ovogodišnjoj atlantskoj sezoni uragana koja traje od juna do novembra. Prognostičari očekuju da će ovogodišnja sezona biti obilježena snažnom aktivnošcu i da će možda dosegnuti rekordnu 2005. godinu.

Meksiko je zbog oluje bio prisiljen zatvoriti dva glavna izvozna terminala u Meksičkom zalijevu, Cayo Arcas i Dos Bocas, kojima prosječno prođe oko 1,1 miliona barela nafte dnevno, ili oko 80 posto ukupnog meksičkog izvoza, većinom u američke rafinerije.

Shell Oil bio je pak prisiljen zatvoriti svoju podmorsku proizvodnju na dvije platforme, a BP je evakuisao dio osoblja sa tri platforme u Meksičkom zalivu.
XS
SM
MD
LG