Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev: Novi ustav u Kirgiziji može podstaći ekstremizamRuski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da bi novi ustav izglasan na referendumu u Kirgiziji mogao da podstakne ekstremizam u toj zemlji koja je već pogođena međuetničkim nasiljem.

Građani Kirgizije jučer su na referendumu izglasali novi ustav koji treba znatno da smanji ovlaštenja predsjednika u korist parlamenta kako bi se izbjegla koncentracija vlasti u rukama samo jedne osobe.

Ruski predsjednik je istakao da je Kirgizija suočena s brojnim izazovima, uključujući i opasnost od rasparačavanja zemlje i rekao da je potrebna "jaka dobro organizovana vlast" kako bi se takav scenario izbjegao.

Vršilac dužnosti predsjednika Kirgizije Roza Otunbajeva jučer je nekoliko sati po zatvaranju birališta objavila da je većina stanovnika glasala za novi ustav kojim će se prevazići politička nestabilnost u zemlji i prekinuti nasilje.

Prema nepotpunim zvaničnim rezultatima na osnovu 44,37 odsto izbrojanih glasova, za novi ustav glasalo je skoro 90 odsto izašlih birača.
XS
SM
MD
LG