Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otunbajeva: Izglasan novi Ustav na referendumu


Građani Kirgizije su na danas održanom referendumu odobrili novi Ustav koji će omogućiti zemlji da formira legitimnu vladu posle više meseci nestabilnosti, objavila je vršilac dužnosti predsednika Kirgizije Roza Otunbajeva.

Referendum je održan uprkos strahovanjima da bi mogao da podstakne nove napetosti u zemlji posle nedavnih etničkih sukoba.

Otunbajeva, koja se obratila novinarima dva sata po zatvaranju birališta, rekla je da se uspehom referenduma otvara put za održavanje parlamentarnih izbora na jesen. Ona je rekla da je izlaznost bila 65 odsto.

Ona nije rekla koji procenat glasača je glasao za novi Ustav.

Novi Ustav znatno slabi ovlašćenja predsednika u korist Skupštine da bi se izbegla koncentracija vlasti u rukama jednog čoveka.

"Narod je stavio tačku na epohu autoritarnog i porodičnog vladanja", rekla je Otunbajeva u aluziji na svrgnutog predsednika Kurmanbeka Bakijeva koji je pobegao iz Kirgizije posle narodne pobune u aprilu.

Referendum je održan samo nekoliko nedelja posle etničkih sukoba na jugu zemlje u kojima je poginulo 2.000 ljudi a 400.000 manjinskih Uzbeka bilo primorano da privremeno napuste zemlju.
XS
SM
MD
LG