Dostupni linkovi

U ponedeljak odluka MMF-a o četvrtoj reviziji aranžmana sa Srbijom


Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda sutra će razmatrati četvrtrtu reviziju kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, ukupne vrednosti 2,9 milijardi evra.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik kazao je aganciji Beta da su tehnički ispunjeni svi uslovi da se Izvršni odbor odobri reviziju.

Pozitivna ocena revizije omogućiće Srbije da povuče novu ratu kredita od 380 miliona evra, ali prema ranijim najavama, Narodna banka Srbije (NBS) planira da povuče polovinu tog iznosa.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kazala je agenciji Beta da je vlada ispunila sve uslove da se odobri četvrta revizija aranžmana s MMF-om.

Dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana Srbije s MMF-om postignut je tokom majske posete Misije Fonda Beogradu. Predstavnici Srbije i MMF su tokom dvonedeljnih razgovora dogovorili formulu rasta penzije i plata u javnom sektoru od aprila 2011. godine i isplatu 6,5 milijardi dinara jednokratne pomoći zaposlenima, penzionerima i siromašnima u ovoj godini.

Misija MMF-a je odobrila i povećanje deficita srpskog budžeta sa ranije dogovorenih četiri odsto BDP-a na 4,8 procenata, odnosno oko 140 milijardi dinara, a ocenjeno je da će inflacija ostati u planiranom okviru od četri do osam odsto u 2010. godini.

Međunarodni monetarni fond je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.
XS
SM
MD
LG