Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanović: Zapad bi mogao da predloži podelu Kosova


Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da bi u jednom trenutku zapadne države mogle, "iz pragmatičnih razloga" da ponude rešenja koja bi uključila podelu Kosova.

"Bojim se zapadnog pragmatizma, jer će taj pragmatizam nuditi neka rešenja koja bi mogla uticati na teritorijalne podele. Mislim da će pitanje teritorije Zapad staviti na sto", rekao je Ivanović u intervjuu za list Press od nedelje.

"Pitanje teritorije nećemo na sto staviti mi, ni kosovski Albanci", dodao je. Ivanović je rekao da posle izvesnog broja godina Zapad može da zaključi da ne može da reši kosovsko pitanje i da će onda "ponuditi solomosko rešenje".

Državni sekretar je negirao da je odluka Vlade Srbije o ukidanju sedam opština južno od Ibra prećutni predlog o podeli Kosova i rekao da je "apsolutno isključeno da je to bila ideja".

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa britanskim ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom pve nedelje predložio je "kiparski model" kada se razmišlja o načinu ulaska Srbije u EU.

"To znači da bi Srbija ušla u EU sa celom svojom teritorijom, uključujući i Kosovo, ali se, kada uđe u Uniju, evropska pravila ne bi primenjivala na Kosovo", rekao je Ivanović i dodao da je i Kipar primljen u Uniju ceo, ali se evropska pravila i vizna liberalizacija ne primenjuju na severni deo Kipra.
XS
SM
MD
LG